Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
ένα ταξίδι στις σχολικές δραστηριότητες

 

Poster-gallery
( κλικ πάνω στην αφίσα για μεγέθυνση)σκέψουθρέψουπροστάτεψε
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
5 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ο δεκάλογος για τα διατροφικά απορρίμμματα
(θεματική παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος 5/6/ 2013)

01. Προμηθευόμαστε τρόφιμα σύμφωνα
με το χρόνο διατήρησής τους
στις συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ.)
του χώρου μας.


02. Προμηθευόμαστε τα «ευαίσθητα στη φύλαξη»
τρόφιμα στις πραγματικές ποσότητες που χρειαζόμαστε.


03. Εφαρμόζουμε τις παραδοσιακές μεθόδους
μακρόχρονης διατήρησης τροφίμων
(κομπόστες, τουρσί, αποξήρανση, συμπύκνωση κ.λπ.).


04. Μαγειρεύουμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες μας
(άτομα, μερίδες, ποσότητες) ώστε να καταναλωθεί όλη η τροφή.


05. Βάζουμε στο σερβίτσιό μας (πιάτα, ποτήρια κ.λπ.)
την ποσότητα του φαγητού που χρειαζόμαστε πραγματικά.


06. Σερβιρόμαστε από τα κατάλληλα σκεύη
(σαλατιέρες, πιατέλες κ.λπ.)
ώστε αν μείνει τροφή σε αυτά να μπορεί να συντηρηθεί.


07. Φροντίζουμε να μην δημιουργήσουμε
διατροφικά απορρίμματα
και να αξιοποιήσουμε το υλικό αυτό
ως κατάλληλη ζωοτροφή.


08. Εφαρμόζουμε πρακτικές αξιοποίησης
για τα παράγωγα υλικά
(φλούδες, φύλλα, κουκούτσια κ.λπ.)
αντί να τα απορρίπτουμε.


09. Κάνουμε λιπασματοποίση με τα οργανικά
διατροφικά απορρίμματα
σε κατάλληλους κάδους οικιακής ή δημόσιας χρήσης.


10. Συμβάλλουμε στην συλλογική αντιμετώπιση των διατροφικών απορριμμάτων
και μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας γι’ αυτά.

Έννοια κλειδί για τα διατροφικά απορρίμματα είναι το "διατροφικό αποτύπωμα" (foodprint), στο οποίο συμπεριλαμβάνεται όλη η ενέργεια που δαπανάται και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη στιγμή της φύτευσης ως την καλλιέργεια, την μεταφορά, την διατήρηση και κατανάλωση ενός διατροφικού προϊόντος.

 

 

Παράλληλες Δραστηριότητες

βιωματικά εργαστήρια: αειφορική δημιουργικότητα

Οι μικροί "μαθησοχωρίτες" που επισκέπτονται καθημερινά την καλλιΤεχνούπολη και την Επιστημούπολη κάνουν βιωματικά εργαστήρια κα ζούν τη μοναδική εμπειρία της "χώρας της μάθησης".


σινε-μάθηση: ο εκπαιδευτικός κινηματογράφος

Καθημερινά (7-8 Ιουνίου) ο κινηματογράφος "cine-μάθηση", παίζει ασταμάτητα ταινίες, δημιουργίες από τις σχολικές δραστηριότητες! Ντοκυμαντέρ, κινούμενα σχέδια, θεατρικά έργα, στο μικρό "φαστιβάλ εκπαιδευτικού κινηματογράφου της "χώρας της μάθησης"!


Photo-gallery
( κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

 

 

 

 

 

 

Δελτία Τύπου

9/6/2013

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 8 Ιουνίου με επιτυχία η έκθεση «Η χώρα της μάθησης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας. Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις».

Φιλοξένησε εποπτικές κατασκευές και πρόβαλε μαθητικές ταινίες από τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία της Μεσσηνίας, εστιάζοντας στην «αειφορική διαχείριση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος», που είναι και θεματική χρονιά για τις σχολικές δραστηριότητες το έτος 2012-2013.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να «ταξιδέψει στις σχολικές δραστηριότητες» περπατώντας μέσα στις δύο πόλεις της «χώρας της μάθησης», την «καλλιΤεχνούπολη» και την «Επιστημούπολη».
Στον κινηματογράφο «σινε-μάθησις» γίνονταν συνεχώς προβολές μαθητικών ταινιών.

Στα «θεατράκια» της έκθεσης γίνονταν βιωματικά εργαστήρια για τους μικρούς επισκέπτες, που μάθαιναν βιωματικά για την αξία της αειφορίας.

Συναντήσαμε καινούργιες έννοιες, όπως η «ΑΝΩκύκλωση», που είναι η επαχρησιμοποίηση υλικών με αναβαθμισμένη αισθητική και λειτουργικότητα, γι’ αυτό είδαμε πολλά καλλιτεχνικά έργα από απαξιωμένα υλικά.

Μπορείτε να δείτε τη συνέχεια στο διαδίκτυο, αν κάνετε αναζήτηση με τις λέξεις «Η χώρα της μάθησης», ή αν μπείτε κατευθείαν στην ιστοσελίδα «activities.mysch.gr», σε ένα ηλεκτρονικό ταξίδι στις σχολικές δραστηριότητες!

 

 

7/6/2013

Ολοκληρώθηκε εχθές 6 Ιουνίου, η δεύτερη μέρα της έκθεσης «Χώρα της Μάθησης», με την πρώτη βραδιά παρουσιάσεων εργασιών των σχολικών μονάδων στο θέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καλαμάτας. Η έκθεση σε πλήρη λειτουργία φιλοξενεί τους επισκέπτες αλλά και ομάδες μαθητών που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις και συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια αφιερωμένα στην αειφορική δημιουργικότητα. Τις επόμενες δύο ημέρες (7-8 Ιουνίου) ο κινηματογράφος «σινε-μάθηση» θα είναι όλες τις ώρες ανοιχτός προβάλλοντας έργα, ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκυμαντέρ), εκπαιδευτικά κινούμενα σχέδια, θεατρικές παραστάσεις και άλλες δημιουργίες από τις σχολικές δραστηριότητες των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.


4/6/2013

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη Μεσσηνία στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της σχολικής χρονιάς και των σχολικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν σε αυτή. Ειδικότερα προγραμματίζονται:

- Τετραήμερη (5 ως 8 Ιουνίου) έκθεση σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Η χώρα της μάθησης» που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας.

- Διήμερο (6 και 7 Ιουνίου) απογευματινών οπτικοακουστικών παρουσιάσεων με τίτλο «Σχολικές Δραστηριότητες επί της οθόνης», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, με τελετή έναρξης του συνόλου των δραστηριοτήτων στις 6/6, 17:30. Οι παρουσιάσεις «Σχολικές Δραστηριότητες επί της οθόνης», περιλαμβάνουν δημιουργίες των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Π. Ε. Μεσσηνίας και γίνονται στα πλαίσια της τετραήμερης έκθεσης «Χώρας της Μάθησης».

- Ημερήσια υπαίθρια θεματική έκθεση στις 5 Ιουνίου, στην κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας στα πλαίσια του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω», με τη θεματική ενότητα: «Εκπαίδευση για το περιβάλλον, περιβάλλον για την εκπαίδευση». Τα μόνιμα εκθέματα εντάσσονται στη συνέχεια στη «Χώρα της Μάθησης» και θα παραμείνουν στη συνέχεια σε αυτή. Ακολουθεί ανακοίνωση – δελτίο τύπου του δικτύου «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» με όλες τις εκδηλώσεις της ημέρας.

- Εκδηλώσεις των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Π. Ε. Μεσσηνίας, που πραγματοποιούνται είτε στις σχολικές μονάδες (Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία) είτε σε τοπικούς χώρους εκδηλώσεων. Για τις Εκδηλώσεις αυτές θα εκδίδονται τακτικά δελτία «Χάρτες Εκδηλώσεων Σχολικών Δραστηριοτήτων».

* * *

Στις ανωτέρω εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν μαθητικές δημιουργίες και εκπαιδευτικά μέσα που δημιουργήθηκαν από προγραμματισμένες σχολικές δραστηριότητες που εντάσσονται σε τρία πεδία, (α) της περιβαλλοντικής αγωγής (λογότυπο: πράσινος κύκλος), (β) των πολιτιστικών θεμάτων (λογότυπο: μπλε τετράγωνο) και (γ) της αγωγής υγείας (λογότυπο: κόκκινο τρίγωνο).

Δραστηριότητες που είναι κυρίως κατασκευές (υλικές δημιουργίες) και από τα τρία πεδία παρουσιάζονται τόσο τετραήμερη έκθεση «Χώρα της Μάθησης» για την οποία δημιουργήθηκε σχετική αφίσα («κίτρινη αφίσα με σχήματα-λογότυπα»). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αφίσας αυτής είναι ότι πριν εκτυπωθεί, μπορεί ο χρήστης να παρέμβει στην αισθητική του εικαστικού μέρους.

Αποσπάσματα από τις δραστηριότητες «άυλου πολιτισμού» (θεατρικά έργα, βίντεο, κινούμενες εικόνες κ.λπ.) καθώς και φωτογραφίες κατασκευών θα παρουσιαστούν στο διήμερο παρουσιάσεων «Σχολικές Δραστηριότητες επί της οθόνης», για το οποίο δημιουργήθηκε επίσης σχετική αφίσα (αφίσα με το «φωτογραφικό φιλμ»).

Για τη θεματική έκθεση «εκπαίδευση για το περιβάλλον, περιβάλλον για την εκπαίδευση» έχει επίσης δημιουργηθεί αφίσα (αφίσα με χέρια που κρατούν αυτοσχέδια φυτοδοχεία), στην οποία μπορεί κανείς να δει το λογότυπο του θεματικού αφιερώματος του «Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών» (U.N.E.P.) για τα «διατροφικά απορρίμματα» (food waste). Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ο «δεκάλογος των διατροφικών απορριμμάτων», για ενημέρωση αλλά και αξιοποίηση από τις σχολικές δραστηριότητες.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι εστιασμένες στο «θεματικό έτος» στα πλαίσια της Δεκαετούς αφιερώματος στην Αειφόρο Ανάπτυξη, που για τη χρονιά 2012-2013 έχει θεματική: «Ανθρωπογενές Περιβάλλον και Αειφόρος Διαχείριση».

Στην αφίσα για τις «Σχολικές Δραστηριότητες επί της οθόνης», διακρίνεται το λογότυπο «παιδικές ματιές», που αφορά σε μια δράση που εγκαινιάζεται στα πλαίσια της συνδιοργάνωσης της «Χώρας της Μάθησης» από την Διεύθυνσης Π. Ε. Μεσσηνίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις». Η δραστηριότητα αυτή εστιάζει στην ανάδειξη της παιδικής αντίληψης με όλες τις αισθήσεις για την πόλη που ζει ο μαθητής.


 

η σελίδα είναι υπό διαρκή ενημέρωση
περισσότερα για τις σχολικές δραστηριότητες εδω!

 

site stats

© 2012-2013 Δ. Π. Ε. Μεσσηνίας